Články

Advent a Vánoce 2021 (28.11. - 9.1.)

Aktuality | Kateřina Černá | 27.11.2021 18:00

ADVENT 

V neděli 28. listopadu začne doba adventní a s ní i nový liturgický rok.
Při obou mších požehnáme adventní věnec a zapálíme první svíčku.

Barva doby adventní je fialová.

Advent je pro křesťany časem ztišení a přípravy na svátky Narození. V našem kostele prožijeme dobu adventní a vánoční liturgicky (zpěvem rorátů) i kulturně (v podobě benefičního koncertu a speciálního hudebního doprovodu vybraných mší).

Roráty se budou zpívat o všech adventních nedělích i během úterních bohoslužeb, a to ze zpěvníků Nedělní roráty, které jsou k dispozici v kostele. Prosíme, neodnášejte je. 

BENEFIČNÍ KONCERTY (¡pozor, sledujete aktuální hygienická nařízení! Počet účastníků bude zřejmě omezen, a tedy bude nutné se na koncert registrovat předem!)

Jakub Jan Ryba: Česká mše vánoční, 8. 12. v 19.30

Ve středu 8. prosince od 19.30 se v našem kostele již tradičně rozezní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Sboru a Orchestru Univerzity Karlovy pod vedením dirigenta Haiga Utidjiana. Sólisté: Eva Müllerová (soprán), Jana Ehrenbergerová (alt), Stanislav Mistr (tenor), Petr Sejpal (bas). Na varhany zahraje Maxmilian Kaiser.

Sbor a orchestr UK u nás hraje bez nároku na honorář, za což mu patří velký dík. Výtěžek z benefice bude věnován na podporu neziskové organizace Dům tří přání, která pomáhá ohroženým dětem a rodinám v náročných životních situacích. Dům tří přání existuje už dvacet let a provozuje například dětský Azylový dům Přemysla Pittra v pražské Ruzyni nebo Centrum pro děti a rodiny na Smíchově. Jeho heslo zní “Vracíme dětem barvy do života.” 

Hygienické předpisy
: Pro vstup na koncerty je třeba mít dokoncčené očkování nebo prodělané onemocnění covid-19 v posledních 6 měsících. Certifkáty se budou kontrolovat na místě. Děkujeme za pochopení.

Benefice Salvátorské scholy, 8. ledna 2022 v 18.30

V sobotu 8. ledna 2021 od 18.30 se uskuteční v našem kostele tradiční benefice Salvátorské scholy, jejíž výtěžek také podpoří Dům tří přání. Na koncertě zazní Missa brevis Jiřího Pavlici, skladba Jiřího Temla Gaudete in Domino semper a Pastorella in E od Jaroslava Pelikána.

Vstupné na oba koncerty je dobrovolné, prosíme však o štědrou ruku.
Oba koncerty budou přenášeny v přímém přenosu na youtube kanál farnosti.

VÁNOČNÍ BOHOSLUŽBY A PROHLÍDKY BETLÉMA

Během Vánoc, tedy od 23. prosince do 2. ledna, nenabízíme běžný farní program jako v průběhu akademického roku.

pátek 24. prosince

24.00 – půlnoční mše sv., vigilie Slavnosti Narození Páně, celebruje Mons. T. Halík, mši bude v přímém přenosu vysílat Česká televize

sobota 25. prosince
14.00 – mše sv. – Slavnost Narození Páně, celebruje Mons. Tomáš Halík
Na mši zazní hudební pásmo Ó předivné stvoření: vánoční písně Adama Michny, vícetextové moteto Omnis mundus (15. stol. a Codex Speciálník) s českými texty Ó předivné zrození – Splnilo se písmo svaté (podle Vodňanského kancionálu, poč. 17. stol.), Alberik Mazak – [M222] Missa Brevis
zpívají: Šárka Dohnalová, Ondřej Šmíd, Ivo Hrachovec
violoncello: Ondřej Michal, teorba: Barbora Hulcová
varhany: Robert Hugo
13.30–15.30 prohlídka betléma

neděle 26. prosince
14.00, 20.00 – mše sv. – Svátek svaté Rodiny, celebruje Mons. Tomáš Halík
13.30–21.00 prohlídka betléma

sobota 1. ledna
14.00 – mše sv. – Slavnost Matky Boží Panny Marie, celebruje Mons. Tomáš Halík
13.30–15.30 prohlídka betléma

neděle 2. ledna
14.00, 20.00 – mše sv. – 2. neděle po Narození Páně, celebruje Mons. Tomáš Halík
13.30–15.30, 19.30–21.00 prohlídka betléma

Salvátorský betlém je spolu s mnoha dalšími betlémy v celé republice k vidění v rámci společného programu Křesťanské Vánoce. Během oblíbeného obcházení betlémů, které slouží i jako zdravotní prevence, mohou děti sbírat v jednotlivých kostelech papírové figurky a sestavit si z nich vlastní betlém. V Praze se akce koná pod záštitou pražského arcibiskupství, které k ní vydává i přehlednou brožuru. Více na webu krestanskevanoce.cz.

sobota 8. ledna
V sobotu 8. ledna 2021 od 18.30 se uskuteční v našem kostele tradiční benefice Salvátorské scholy, jejíž výtěžek také podpoří Dům tří přání. Na koncertě zazní Missa brevis Jiřího Pavlici, skladba Jiřího Temla Gaudete in Domino semper a Pastorella in E od Jaroslava Pelikána.

Vstupné na koncert je dobrovolné, prosíme však vaši o štědrou ruku.
Koncert bude v přímém přenosu streamován na youtube ZDE a zůstane i v záznamu.

neděle 9. ledna
Svátek křtu Páně. Při obou nedělních mších bude v závěru posvěcena křída, která bude dána k dispozici návštěvníkům kostela. Označení příbytků znamením K+M+B má význam požehnání, neboť znamená Kristus hoc Mansionem Benedicat (Kristus ať žehná tomuto domu). 

      

Obrazový doprovod Adventu a Vánoc: Martina Staňková

Související články

Kateřina Černá

Komentáře