Články

4. neděle adventní - domácí bohoslužba

Aktuality | Martin Staněk | 20.12.2020 00:00

"Ehjle, Hospodin přijde..."

Mnozí z nás letošní advent díky nedostupným kostelům duchovně prožívají formou domácích bohoslužeb slova, modliteb, meditací, čtení Písma nebo i zpěvem rorátů. Někdo se rád nechá liturgií provést pomocí streamované bohoslužby, mnozí zaktivizují své spirituálně organizační schopnosti. První křesťané měli tuto zkušenost střídavě celých třista let, a i dnes jsou místa na Zemi, kde jsou živá křesťanská společenství, ale kam kněz s eucharistií zavítá jen jednou za rok. Může nás to nesmírně obohatit, ale komunitu živých lidí kolem eucharistického stolu nic nenahradí.

Domácí nebo komunitní bohoslužba je postavena na bohoslužbě slova a může být jako za časů apoštola Pavla spojena i s následným agapé, tedy buď pohoštěním pro přátele, nebo rodinným obědem, snídaní, večeří, "kafem po mši". Tam, kde je hudební nadání, může se samozřejmě muzicírovat, zpívat, quod libet. Do bohoslužby je dobré co nejvíce zapojit děti a vůbec všechny, kteří se k bohoslužbě sešli. Nejen kvůli přítomným teenagerům lze čtení z některých nedělí doplňovat i z Parabible, parafrázovaného biblického textu z pera současného evangelického kazatele, s malými dětmi se dají čtení zjednodušit a vhodně přizpůsobit podmínkám.

Tam, kde nejsou z mnoha důvodů  "dva nebo tři shromážděni v mém (čti: Kristově ) jménu", čili tam, kde jsou lidé sami a osamělí (nejen senioři, ale i studenti na kolejích), doporučujeme  přibrat si takzvaně někoho ze sousedství, jak se dělává při židovské pesachové večeři nebo modlitebním shromáždění, a to například přes některou online platformu, a sejít se tak virtuálně ve větším počtu. Jednotlivé části bohoslužby si tak lze rozdělit a prožít ji ve společenství. Jednotlivá čtení, přímluvné modlitby, úvodní i závěrečnou modlitbu, případně i hudební produkci.... a neděle bude hned veselejší a samota snesitelnější. 

Zdroje a inspirace:

Roráty

Zpěvy z Taizé    Mešní zpěvy    Kancionál     Hosana 

Mešní liturgie ze 4. neděle adventní
 



Domácí /rodinná, komunitní/ liturgie:

Na stole může být adventní věnec se čtyřmi svícemi, z nichž dnes zapálíme čtvrtou. Kdo se rád inspiruje liturgickými barvami, nechť pro tuto adventní neděli použije fialovou barvu pokání a přípravy na blížící se svátky Narození. 
Kdo chce z různých důvodů bohoslužbu co nejvíce redukovat, nechť zachová evangelium, prosby a modlitbu Otčenáš.
Krásným doprovodem adventní bohoslužby jsou rorátní zpěvy.

Úvodní modlitba

Prosíme tě, Bože,
vlej nám do duše svou milost,
abychom stále hlouběji prožívali tajemství našeho vykoupení:
a dej, ať nás všechny,
kteří jsme z andělova zvěstování poznali,
že se tvůj Syn stal člověkem,
jeho umučení a kříž přivede ke slávě vzkříšení.
Neboť on s tebou v jednotě Ducha svatého
žije a kraluje po všechny věky věků.
Amen

Úkon kajícnosti

Při tiché nebo soukromé bohoslužbě se lze na tomto místě stejně jako ve mši sv. krátce zastavit a zpytovat svědomí.
Případně lze vyslovit vlastními slovy prosbu o odpuštění hříchů, a na konci zvolat: Pane smiluj se, Kriste smiluj se, Pane smiluj se.

V adventu se nezpívá chvalozpěv Gloria

Bohoslužba slova (cyklus B)

1. čtení - 2 Sam 7,1-5.8b-12.14.16

Čtení z druhé knihy Samuelovy.

Když se usadil král David ve svém paláci a Hospodin mu popřál pokoj od všech okolních nepřátel, pravil král proroku Nátanovi: "Podívej se, já bydlím v domě z cedrů, zatímco Boží archa přebývá uprostřed stanových pláten." Nátan odpověděl králi: "Jdi a splň všechny záměry, které máš v srdci, vždyť Hospodin je s tebou!" Ale v oné noci ozvalo se Hospodinovo slovo k Nátanovi: "Jdi a řekni mému služebníku Davidovi: Tak praví Hospodin: Ty mi chceš vystavět dům, kde bych bydlel? Já jsem tě vzal z pastviny od ovcí, abys byl vládcem nad mým izraelským lidem, a byl jsem s tebou ve všem, cos podnikal, vyhubil jsem před tebou všechny tvé nepřátele. Zjednám ti veliké jméno, jaké mají ti největší na zemi. Určím svému izraelskému lidu místo, zasadím ho tam a bude tam bydlet. Nebude se už děsit a lidé oddaní zločinu se neodváží ho sužovat jako dříve, v dobách, kdy jsem ustanovil nad svým izraelským lidem soudce. Popřeji mu pokoj ode všech jeho nepřátel. Hospodin ti oznamuje, že vystaví dům tobě. Až se naplní tvé dny a uložíš se ke svým otcům, vzbudím po tobě potomstvo, které vzejde z tvých útrob, a upevním jeho království. Já mu budu otcem a on mi bude synem. Tvůj dům a tvé království potrvá přede mnou navěky, tvůj trůn bude pevný navždy."

Mezizpěv - Žalm 89

Odp: Navěky chci zpívat o Hospodinových milostech.

Navěky chci zpívat o Hospodinových milostech,
po všechna pokolení hlásat svými ústy tvou věrnost.
Řekl jsi totiž: "Navěky je založena milost."
Na nebi jsi upevnil svou věrnost.
 
Smlouvu jsem sjednal se svým vyvoleným,
přísahal jsem Davidovi, svému služebníku:
Navěky zajistím tvůj rod
a tvůj trůn zbuduji na všechna pokolení.
 
On mě bude vzývat: Ty jsi můj otec,
můj Bůh a skála mé spásy.
Navěky mu zachovám svou milost,
má smlouva s ním platit nepřestane.

Odp: Navěky chci zpívat o Hospodinových milostech.


2. čtení - Řím 16,25-27

Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům.

(Bratři a sestry!) Bůh vás může utvrdit, (abyste žili) podle evangelia, jak jsem vám ho hlásal, a podle kázání o Ježíši Kristu. Bylo vám zjeveno toto tajemství, které bylo skryté od věčných časů, ale dnes je zřejmé předpověďmi Písma na příkaz věčného Boha a oznámeno všem národům, aby ho vírou poslušně přijaly. A proto Bohu, který jediný je moudrý, buď skrze Ježíše Krista sláva na věčné věky. Amen..

Evangelium - Lk 1,26-38

Slova svatého evangelia podle Lukáše.

Anděl Gabriel byl poslán od Boha do galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k panně zasnoubené s mužem jménem Josef z Davidova rodu a ta panna se jmenovala Maria. Anděl k ní vešel a řekl: "Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!" Když to slyšela, ulekla se a uvažovala, co má ten pozdrav znamenat. Anděl jí řekl: "Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce." Maria řekla andělovi: "Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám." Anděl jí odpověděl: "Duch svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoliv byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného." Maria řekla: "Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova." A anděl od ní odešel.

Po přečtení Božího slova je možné opět vyslechnout promluvu Mons. Tomáše Halíka. Případně lze setrvat v tiché meditaci nebo podle situace a složení účastníků domácí liturgie reagovat na texty.  

 

Videopromluva obsahuje i přímluvy a modlitbu Otčenáš.

Přímluvy

Je mnoho situací, lidí, za které je dobré se modlit. Do modliteb je možné zahrnout obzvláště ty, kdo jsou dnes nejvíce ohroženi celosvětovou pandemií, všechny blízké i vzdálené, věřící i nevěřící, církev, přírodu, celý svět. Po jednotlivých přímluvách se může volat (nebo zpívat!) Kyrie eleison, nebo Pane, smiluj se anebo Prosíme tě, vyslyš nás.  S dětmi najdete mnohé nápěvy např. ve zpěvníku Hosana  nebo ve zpěvech z Taizé.

Všechny modlitby, vyslovené i nevyslovené, můžeme zahrnout do modlitby, kterou nás naučil Ježíš:

Modlitba Otčenáš

Otče náš, jenž jsi na nebesích,
posvěť se jméno tvé.
Přijď království tvé.
Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi.
Chléb náš vezdejší dej nám dnes.
A odpusť nám naše viny,
jako i my odpouštíme našim viníkům.
A neuveď nás v pokušení,
ale zbav nás od zlého.
(Neboť tvé je království,
i moc i sláva na věky. Amen.)

Závěrečná prosba o požehnání

Nekonečně milosrdný Bůh se smiloval nad lidstvem
a poslal na svět svého jednorozeného Syna:
ať nás jeho přítomnost mezi námi posvětí
a naplní touhou po setkání s ním tváří v tvář.
O.: Amen.
 
Ať nám dá Bůh neochvějnou víru,
radostnou naději a účinnou lásku,
abychom ke Kristu směřovali celým svým životem.
O.: Amen.
 
Ať nás radostné vědomí,
že se Boží Syn stal jedním z nás,
naučí s důvěrou očekávat
jeho slavný příchod na konci věků.
O.: Amen.
 
Kéž nás i naše blízké provází na cestě adventem
požehnání všemohoucího Boha Otce, Syna, i Ducha Svatého
O.: Amen.

_________________________________________________________

Přejeme krásně prožitou neděli a těšíme se na osobní setkání,
Martin Staněk a tým Akademické farnosti

 

Vizuální doprovod: Fotografie MS z prázdného kostela NS.

Vizuální doprovod jarního času prázdných kostelů - cyklus Sundám tě, ať bJežíš 

Související články

Komentáře