Články

Noc kostelů 2018

Aktuality | Marta Mills | 25.5.2018 20:00

20.00 - 24.00
Pouť světla přes Karlův most

Spojení nevěřícího Tomáše a Krista Spasitele soukromou poutí s rozsvícenými svícemi přes Karlův most mezi akademickým kostelem Nejsv. Salvátora na Křižovnickém náměstí a augustiniánským kostelem sv. Tomáše na Malé Straně.
Svíčky a průvodní text na cestu je možné si vyzvednout u oltáře sv.Ignáce v závěru severní lodi kostela.

 

Via Sancta Clementina a Vlašská kaple
Prostorové propojení kostela Nejsv. Salvátora a řeckokatolické katedrály sv. Klimenta a možnost podívat se do nově zrekonstruované Vlašské kaple.
Paralelní ulice, částečná vzpomínka na zašlé časy, kdy bylo Klementinum jedním objektem.

 

21.00 a 22.00  – Ingrediente - duchovní hudba 21.století

Hudba projektu Ingrediente čerpá z prastarých tradic evropské duchovní hudby středověku (gregoriánský chorál, raný vícehlas). Inspirace touto prastarou tradicí se zde snoubí s poslechovou zkušeností 21. století, nadžánrovou hudební improvizací a novými možnostmi práce s hudebním zvukem. Improvizované pasáže jsou doplněny komponovanými strukturami a citlivým elektronickým processingem, vytvářejícím jemné ambientní struktury. 

Tomáš Reindl  - realtime electronic, tabla, klarinet, koncovka
Jan Jirucha - pozoun
Jiří Hodina - gregoriánský chorál, housle
Eva Bublová - varhanní improvizace

  

Speciální program - oltářní obraz "Proměnění Páně" "sestoupil" z oltáře do presbytáře:
Dominantou letošní Noci kostelů v kostele Nejsvětějšího Salvátora je oltářní obraz Jana Jiřího Häringa "Proměnění Páně na hoře Tábor" z roku 1638, který je volnou kopií Rafaelova obrazu Proměnění (Transfiguratio), námětem obrazu je příběh Kristova proměnění na hoře Tábor. 
Obraz vyžaduje důkladné zrestaurování a než bude odvezen do restaurátorské dílny, můžete si ho v noční atmosféře kostela v presbytáři zblízka prohlédnout. 

 

Koncepce: Martin Staněk, Norbert Schmidt, Tomáš Reindl, Matěj Forman, Petr Žák
Produkce: Marta Mills, Martin Staněk
Koordinace a realizace: Petr Žák (osvětlení obrazu), Pavel Šimáček, Marta Mills, Michal Tomáška, support: 100Promotion a Šimon Kotek

V roce 2016 u nás bylo  5 300 návštěvníků

V roce 2017 dokonce 6 300 návštěvníků

 

Více informací o Noci kostelů najdete zde: www.NOCKOSTELU.cz

Dále se obracíme na ty z vás, kteří by rádi přiložili ruku k salvátorskému dílu a pomohli pro návštěvníky Noci kostelů vytvořit nezapomenutelnou atmosféru. Chcete-li se stát členem týmu Noci kostelů, přihlaste se prosím přes tento webový formulář: Noc kostelů - formulář k přihlášení. Díky a těšíme se na vás!

 

foto Petr Neubert 2015

foto Martin Staněk 2018

 

 

Související články

Komentáře