Články

Odpoledne křesťanství vychází anglicky

Aktuality | Kateřina Černá | 19.2.2024 08:00

Indiana - Kniha Tomáše Halíka Odpoledne křesťanství - odvaha ke změně, kterou vydalo v roce 2021 nakladatelství Lidové noviny, vychází v těchto dnech anglicky v nakladatelství University of Notre Dame Press. Autorem překladu je bohemista Gerald Turner.

"Kniha Odpoledne křesťanství pojednává o proměnách víry v lidských životech i v dějinách a využívá k tomu metodu kairologie – teologicko-sociologické interpretace změn v oblasti náboženství, kultury a společnosti. Současnou krizi církve představuje autor jako přechod do nové etapy dějin křesťanství. Hledá cestu, která by křesťanství vyvedla z jeho dosavadních institucionálních i mentálních hranic, pomohla mu překonat nostalgii po jeho premoderní podobě i jeho novověkou formu jednoho ze světonázorů. Předkládá vizi křesťanství budoucnosti jako ekumenického společenství schopného nově a hlouběji porozumět vlastním zdrojům i aktuálním problémům doby," uvádějí Lidové noviny.

"Církev a její víra je křesťanská, nakolik je velikonoční: umírá a vstává z mrtvých. Jsou mnohé podoby víry na osobní rovině i na cestě církve dějinami, které jednou musí odumřít. Někdy věřící při odumírání navyklé podoby víry procházejí velkopáteční temnotou, pocitem, že je Bůh opustil. Ale kdo v těchto temných nocích vytrvá, dřív nebo později může zakusit světlo velikonočního rána, proměnu své víry."

University of Notre Dame je prestižní katolická vysoká škola v americkém státě Indiana. Její nakladatelství dříve vydalo Halíkovu autobiografii To že byl život? a knihy Chci, abys byl a Dotknout se ran
Přednáška Tomáše Halíka o Odpoledni křesťanství, která proběhla v roce 2014 v San Diegu, je k vidění ZDE.

Související články

Kateřina Černá

Komentáře