Články

Adventní Modlitba za Ukrajinu

Aktuality | Kateřina Černá | 16.12.2023 19:00

Praha - V sobotu 16. prosince 2023 v 19 hodin se v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Klementinu uskuteční Adventní Modlitba za Ukrajinu. Setkání pořádá iniciativa Modlitba za Ukrajinu, kterou tvoří Martina Hanusová z Farní charity Litomyšl a faráři Tomáš Trusina a Mikuláš Vymětal z Českobratrské církve evangelické. Modlitby povedou katolický kněz a salvátorský farář Tomáš Halík, Tomáš Trusina a Mikuláš Vymětal.

Účastníci si budou moci zapálit svíčku, pronést osobní modlitbu a společně se česky a ukrajinsky pomodlit Otčenáš. Součástí setkání bude i adventní koncert Ludmily Kubrak, Oleksándera Ivanenka a Kateryny Kolcové-Tlusté za doprovodu souboru Těsto. Během večera proběhne sbírka na pomoc Ukrajině a agapé pro zúčastněné.

Iniciativa Modlitba za Ukrajinu uspořádala první protest proti okupaci Ukrajiny ruskou armádou krátce před vypuknutím války 13. 2. 2022 před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze. V setkáních pak pokračovala na pražském Náměstí Míru nebo v Litomyšli. Svou podporu Ukrajině iniciativa od začátku vyjadřovala formou modlitby duchovních z různých církví. Modlitba za Ukrajinu v Praze úzce spolupracuje s komunitním centrem Café Žinka a iniciativou Babičky bez hranic, za nimiž stojí socioložka Jana Hradilková.

Modlitba za Ukrajinu na Náměstí Míru. Zleva: P. Jakub Berka OPraem, Mikuláš Vymětal, Martina Hanusová, Tomáš Trusina, Matěj Opočenský. Foto: archiv Modlitby za Ukrajinu

Související články

Kateřina Černá

Komentáře