Články

Křesťansko-buddhistické meditativní setkání s liturgickými zpěvy obou tradic

Aktuality | Martin Staněk | 6.6.2023 19:30

Křesťansko-buddhistické meditativní setkání s liturgickými zpěvy obou tradic

Akademický kostel Nejsvětějšího Salvátora

Úterý 6. června 2023, 19.30 h.

V době, kdy lidská rodina a planeta čelí mnoha hrozbám, jsou přátelský dialog a úzká spolupráce mezi křesťany a buddhisty ještě potřebnější.“
/Papež František při nedávném setkání s buddhistickými mnichy ve Vatikánu/

Co nás u Nejsv. Salvátora čeká?

Zamyšlení nad tradicí křesťansko-buddhistického setkávání v našich krajích, společná meditace nad liturgickými texty i sdílení duchovní zkušenosti prostřednictvím liturgických zpěvů.
Setkání se účastní jako hostitel Mons. Tomáš Halík, jako hlavní host opat buddhistického kláštera Džissó-dži, J.C. Saikawa Buntai - a dále Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena a japanolog a tendaiský mnich Robin Shōen Heřman.

Je tomu právě 25 let, co na půdě kostela Nejsv. Salvátora poprvé zazněly japonské buddhistické zpěvy Tendai šómjó.  O dva  roky později mnišské  liturgické sdružení Gjosan-rjú Tendai šómjó kenk navázalo velmi úzkou spolupráci se skupinou Schola Gregoriana Pragensis a to, co začalo  u Nejsv. Salvátora, pokračovalo  v mnoha zemích - např. v Německu Portugalsku, Finsku, i v Rusku. Nyní se znovu vrací do Prahy, povzbuzeno výzvou papeže Františka. 

Základní informace o opatu Saikawovi:
Mistr Saikawa Buntai je profesorem liturgiky na klášterní universitě Eizan Gakuin, představeným kláštera Džissó-dži v Kóbe a uměleckým vedoucím sdružení Gjosan-rjú tendai šómjó kenkjú-kai, které tvoří buddhističtí mniši, žijící a pracující v klášterech školy Tendai po celém Japonsku. 

 
 
Ze setkání v našem kostele 6.6. 2023 (foto M.Staněk):

Související články

Komentáře