Články

Svatý týden a Velikonoce 2023

Aktuality | Martin Staněk | 2.4.2023 00:00

Velikonoční svátky jsou vrcholem křesťanského liturgického roku. Slavíme v nich Krista, který slavně vstal z mrtvých. Bezprostřední přípravou na Velikonoce je takzvaný Svatý týden, který začíná Květnou nedělí – památkou na slavný Ježíšův vjezd do Jeruzaléma. Jádrem svatého týdne je takzvané triduum (třídenní), ve kterém si zpřítomňujeme Kristovu poslední večeři s apoštoly (Zelený čtvrtek), Kristovo zatčení, soud, cestu na Golgotu a smrt na kříži (Velký pátek) a Kristovo zmrtvýchvstání o veliké noci (odtud Velikonoce) ze soboty na neděli, ve které křesťané bdí a slaví tuto centrální událost víry (vigilie slavnosti Zmrtvýchvstání). Tutéž radostnou událost slavíme i o první velikonoční neděli. Velikonoční doba končí slavností Seslání Ducha svatého (Letnicemi).

SVATÝ TÝDEN  V NAŠEM KOSTELE

2.4. KVĚTNÁ NEDĚLE 14.00 a 20.00
6.4. ZELENÝ ČTVRTEK 18.00  (+ Adorace v Getsemane)
7.4. VELKÝ PÁTEK 18.00 ( + Velkopáteční oratorium)
8.4. BÍLÁ SOBOTA 21.00
9.4. NEDĚLE VELIKONOČNÍ 14.00 a 20.00

VELIKONOCE - PODROBNÉ INFORMACE


Z hranice mezi Betlémem a Jeruzalémem (foto MS)

KVĚTNÁ NEDĚLE 2. DUBNA
14.00 a 20.00 mše sv. s žehnáním ratolestí, celebruje Mons. Tomáš Halík.
Prosíme doneste si vlastní (jakékoliv) ratolesti!

Začíná se na Studentském nádvoří Klementina na boku kostela, kde proběhne krátká bohoslužba slova a žehnání ratolestí. Poté se průvod přesune do kostela. Na místě evangelia se čtou pašije, letos to budou pašije podle Matouše. Mše sv. poté probíhá obvyklým způsobem.

Po odpolední bohoslužbě proběhne komentovaná prohlídka postní intervence Jaa Kováříka Soustředění za účasti autora a kurátorů.


Z místa, kde bývalo v Jeruzalémě Večeřadlo (foto MS)


ZELENÝ ČTVRTEK 6
. DUBNA
18.00 – mše sv. na památku večeře Páně, celebruje Mons. Tomáš Halík.

Mše sv. začne v kostele, naposledy zazní varhany a Gloria. Po kázání se koná vstup do katolické církve. Svaté přijímání bude podobojí způsobou, letos poprvé přijme eucharistii také několik biřmovanců. Po mši se odnese Nejsvětější svátost do bočního svatostánku. 

19.30 Adorace v Getsemane
Bezprostředně po mši sv. bude v boční lodi následovat adorace s meditativními texty z Janova evangelia a zpěvy z Taizé. 


Texty a zpěvy k meditaci
Více informací o Zeleném čtvrtku


Dnešní Golgota v chrámu Božího hrobu (foto MS)

VELKÝ PÁTEK 7. DUBNA
18.00 velkopáteční obřady s uctíváním kříže, celebruje Mons. Tomáš Halík.

Celá bohoslužba proběhne v kostele, čtou se Janovy pašije, při kterých se sedí, pouze při zmínce o smrti Kristově se pokleká. Po přímluvách nastane obřad uctívání kříže (na trojí zvolání – „Hle kříž, na kterém umřel Spasitel světa“ – při nesení kříže se odpovídá – „Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste“). Obřad uctívání kříže letos proběhne jednodušším způsobem, a to pokleknutím přímo v lavicích. Nekoná se obvyklá eucharistická bohoslužba, ale po modlitbě Otčenáš následuje svaté přijímání z předposvěcených darů.
Koná se sbírka na potřeby křesťanů ve Svaté zemi. Celou bohoslužbu přenáší v přímém přenosu Český rozhlas.
Postní písně Adama Michny z Otradovic zpívají studenti Akademie staré hudby filozofické fakulty Masarykovy univerzity (pod vedením Roberta Huga).


Meditace u Božího hrobu v našem kostele (foto MS)

19.30 Velkopáteční oratorium, Antonio Draghi: La Sacra Lancia. 

Oratorium o boji s epidemií za pomoci vzácné relikvie - Longinova posvátného kopí, jímž byl proboden Kristův bok. Premiéra se uskutečnila v roce 1680 v Praze, kam císařský dvůr uprchl z Vídně před morovou nákazou. Provede Capella Regia Praha pod vedením Roberta Huga.
Vstup volný, koná se po velkopátečních obřadech v presbytáři kostela. 

Krátká videoreportáž z Velkého pátku u Salvátora 2017


Okénko do kaple Božího hrobu v Jeruzalémě (foto MS)

BÍLÁ SOBOTA 8. DUBNA
21.00 mše sv. – velikonoční vigilie slavnosti Vzkříšení. Celebruje Mons. Tomáš Halík. 

Začíná se na Studentském nádvoří Klementina. U vchodu do kostela i na nádvoří je možné si vyzvednout svíčku (můžete mít vlastní). Na nádvoří se světí oheň, od něj se zapaluje velikonoční svíce – paškál. Po příchodu se v kostele na trojí zvolání „Světlo Kristovo“ odpovídá „Sláva Tobě, Pane“ a dále se pokračuje velikonočním chvalozpěvem (Exsultet), po němž následuje bohoslužba slova. Letos se čte pouze sedm čtení (pět ze Starého a dvě z Nového zákona). Po pátém čtení opět zazní varhany a zpívá se Gloria. Následuje čtení z epištoly, evangelium a kázání. Proběhnou křty a biřmování dospělých a celé shromáždění obnoví své křestní vyznání. Eucharistická bohoslužba probíhá obvyklým způsobem. Bohoslužba skončí před půlnocí. 

Krátká videoreportáž z Velikonoční vigilie u Salvátora se křty dospělých (2017)


Kupole chrámu Božího hrobu (foto MS)


NEDĚLE VELIKONOČNÍ - SLAVNOST ZMRTVÝCHVSTÁNÍ PÁNĚ 
9. DUBNA
14.00 a 20.00 mše sv. probíhají obvyklým způsobem, celebruje Mons. Tomáš Halík. Ve 14.00 budeme křtít děti. Po  večerní mši sv. proběhne v sakristii představení nové knihy P.Samuela Prívary SJ - Jezuitský návod na rozlišování. 

 
Z biřmování v našem kostele (foto P.Neubert)

6. NEDĚLE VELIKONOČNÍ 14. KVĚTNA
14.00 Mše sv. s biřmováním. Celebruje Mons. Václav Malý, pomocný biskup pražský.

Martina Staňková: Sundám tě, ať bJežíš. Akryl na plátně, 160 x 230 cm

Související články

Komentáře