Články

Setkání pod Kyvadlem 13.12.

Aktuality | Martin Staněk | 13.12.2020 21:00

Setkání pod kyvadlem
13. prosince 2020 ve 20.45 hodin

 
V závěru večerní bohoslužby 3. neděle adventní – Gaudete – proběhne v kostele Nejsvětějšího Salvátora setkání s architektem Josefem Pleskotem pod kyvadlem, které od letošní Popeleční středy doplňuje a v době konání bohoslužeb svým pohybem i proměňuje liturgický prostor kostela.
Přítomni budou také statik Vladimír Janata, kurátor Norbert Schmidt a farář pražské Akademické farnosti Mons. Tomáš Halík.
 
Josef Pleskot koncipoval svůj kinetický objekt kyvadla jako uměleckou intervenci do živého liturgického prostoru, jež rytmizuje posvátný čas a jednotlivá zastavení liturgického roku.
Již podruhé v tomto roce jsme se ale ocitli v čase prázdných kostelů. Kyvadlo se tak proti své vůli stalo i němým svědkem, výmluvným zrcadlem této bezprecedentní situace.
Po druhém přerušení se tedy dá opět do pohybu, a to příznačně na třetí neděli adventní, jež tradičně začíná zvoláním „Gaudete“, „Radujte se“.
Tato neděle svojí liturgickou barvou evokuje červánky blížících se radostných svátků Narození Spasitele. Budeme jen doufat, že se jeho pohyb opět nezastaví.
 
Vzhledem k aktuálním vládním opatřením a OMEZENÉ KAPACITĚ kostela pro bohoslužby (v našem případě 90 OSOB) pořídíme ze setkání videozáznam a poskytneme jej na farních webových stránkách.
Bohoslužba začíná v neděli 13. prosince tradičně v 20:00 hodin.
 
Pořádá Akademická farnost Praha
a Centrum teologie a umění při KTF UK. 
 
 
Foto Petr Neubert

Související články

Komentáře