Články

Lost in Space - Orchestr Berg u Salvátora 14.7. 2020

Aktuality | Martin Staněk | 14.7.2020 20:15

ORCHESTR BERG  - 20. narozeninová sezóna

LOST IN SPACE | … imerzivní site specific performance
Skladba odehrávající se na místě, o kterém víme jen z doslechu. Skladba, do které se vstupuje dveřmi. 

úterý 14. července 2020, 20:15 | Kostel Nejsvětějšího Salvátora

Matouš Hejl – koncept / hudba
Orchestr BERG & hosté, Peter Vrábel – dirigent
Aleš Čermák – dramaturgie, Jaro Repka – light design

Nové ztvárnění mimořádně úspěšného autorského konceptu, tentokrát v kontextu kostela Nejsvětějšího Salvátora v areálu pražského Klementina. Ponořte se do prostoru plného zvuků a přecházejte mezi nimi! Pro lepší zážitek doporučujeme tichou obuv :-)

Ponořte se do zvuku!

K poslechu se nabízí rozlehlý prostor s jednotlivými zvukovými prvky a skrze tento prostor – a tedy i skrze tuto kompozici – se můžete relativně volně pohybovat. Pokud vás poslech z některého místa zaujme víc, můžete se tam prostě zdržet. A třeba se i posadit.

VÍCE INFORMACÍ

Celovečerní imerzivní hudebně prostorový projekt skladatele Matouše Hejla (1989) s výstižným názvem "Prolínám, stmívám" slouží k zastavení v dnešní hektické době. Jde o meditaci v čase a prostoru, hudebníci budou rozmístěni na mnoha místech kostela, posluchači se mohou posadit nebo se hudbou doslova procházet. Atmosféru doplní light design Jaromíra Repky. Délka: cca 60 minut

PROGRAMOVÁ BROŽURA ONLINE 

CO JE TO IMERZIVNÍ PROSTOROVÁ KOMPOZICE?

Začněme prostorovostí. Prostorová kompozice obvykle obklopuje sedící publikum ze všech stran. Různí hudebníci hrají z různých míst a třeba se i u hraní pohybují. Ale co když je kompozice prostorová a ještě imerzivní?

imerze = ponoření, vnoření

A přesně to nabízí imerzivní skladba. Můžete se totiž do ní doslova ponořit. K poslechu se nabízí rozlehlý prostor s jednotlivými zvukovými prvky a skrze tento prostor – a tedy i skrze tuto kompozici – se můžete relativně volně pohybovat. Pokud vás poslech z některého místa zaujme víc, můžete se tam prostě zdržet. A třeba se i posadit. Vytvoříte si tak svůj úhel poslechu a skladbu si pro sebe objevíte po svém. 

Matouš Hejl (1989) je špičkový mladý český skladatel, jeden ze tří finalistů výroční skladatelské soutěže České filharmonie ke stému výročí vzniku Československa. Zvítězil také ve skladatelské soutěži Trochu nižší C4 se svou skladbou Kaleidoscope, kterou objednal a ve světové premiéře uvedl Orchestr BERG. Skladbu studoval ve Stockholmu na Royal College of Music, na pražské HAMU a na prestižní Berklee College of Music v Bostonu.

Partner projektu: Akademická farnost Praha 

PODPORA: Ministerstvo kultury ČR, Partnerství OSA, Praha 1, ČEPS a.s.;

Hlavní město Praha přispělo na aktivity Orchestru BERG v roce 2020 částkou 600 000 Kč.

MEDIÁLNÍ PODPORA: Český rozhlas, HISvoice, Harmonie

VSTUPENKY: GoOut

(speciální cena pro farníky akademické farnosti - pouze v neděli 5.7. po bohoslužbě)

Orchestr Berg  / foto Pavel Hejný

Matouš Hejl  /  foto Český Rozhlas - Tomáš Vodňanský 

Peter Vrábel / foto karel Šuster

foto Karel Šuster

foto Karel Šuster

 

Související články

Komentáře