Články

NEKONÁ SE! Výlet spolku Cesta - Putování z Horoměřic do Lidic - sobota 21. 3. 2020

Aktuality | Sandra Krupičková | 21.3.2020 09:00

Cílem březnového výletu budou Lidice. Po atentátu československých parašutistů na Reinharda Heydricha v roce 1942 byla obec Lidice v rámci tzv. heydrichiády vypálena a dokonale srovnána se zemí. Veškeré místní obyvatelstvo bylo popraveno nebo převezeno do koncentračních táborů. Po druhé světové válce byla obec obnovena, z pietních důvodů ale byla nově postavena na jiném místě nedaleko od obce původní. Na původním místě se dnes nachází Památník Lidice. 

Putování začne v Horoměřicích, odkud se bude pokračovat po červené značce do Tuchoměřic. Z Tuchoměřic dále po zelené půjdeme přes Černovičky, Středokluky, Běloky a Makotřasy až do Lidic. V Lidicích proběhne prohlídka pietního území (tedy místa, kde stávala původní obec) a muzea, kde je možné nahlédnout do života obyvatel předválečných Lidic. V místě se nachází také galerie, ve které je možné si prohlédnout stálou expozici moderního umění a výstavu „Lípy a Sakury: Proměny lidické krajiny“.

Celá trasa měří cca 15 km.

Sraz je v sobotu 21. 3. 2020 v 9 hod. na autobusové zastávce Bořislavka (mapa). Autobus č. 316 do Horoměřic z ní odjíždí v 9:10.
Předpokládaný návrat do Prahy je kolem 17. hod.

Prosíme, hlaste se do čtvrtka 19. 3. 2020 (včetně) e-mailem na: [email protected]

Za výletní spolek Cesta
Larisa Jurkivová a Lucie Melounová

Související články

Sandra Krupičková

Komentáře