Články

Tomáš Halík oceněn za odpor proti komunismu

Aktuality | Marta Mills | 30.4.2019 14:00

Tomáš Halík oceněn za aktivní odpor proti komunistickému režimu v době tzv. normalizace 

Náměstek ministra obrany předal 30. dubna 2019 prof. Tomáši Halíkovi dekret a pamětní medaili účastníka odboje a odporu proti komunismu za aktivní protikomunistickou činnost, „spočívající v aktivitách k prosazení svobody náboženského vyznání, v autorském zapojení do tvorby samizdatových periodik, v podílu na tvorbě dokumentů vypovídajících o situaci křesťanů v Československu a v aktivním podílu na vyhlášení a organizaci Desetiletí duchovní obnovy národa“.

Tomáš Halík se v roce 1972 stal členem tajné skupiny kněží podzemní církve, 21. října 1978 byl tajně vysvěcen na kněze, účastnil se přípravy a vzdělávání dalších kněží, působících v ilegalitě, spojoval skupiny náboženského, kulturního a politického disentu a zejména byl od poloviny 80. let spolu s Otou Mádrem a Josefem Zvěřinou hlavní oporou kardinála Tomáška v době, kdy se tento pražský arcibiskup stal symbolem duchovního odporu vůči totalitě. Dochované dokumenty StB označují Halíka spolu s Mádrem za „čelného exponenta nelegální řím. kat. církve“. Protože Tomáš Halík přes nátlak odmítl jakoukoliv spolupráci s StB (která na něj vedla pro podezření z „nepřátelské činnosti v ilegálních strukturách církve“ spis s názvem „Kazatel“), musel opustit své zaměstnání a byl vystaven šikanám. 

„Vážím si dnešního ocenění, protože se s nečestnými útoky setkávám i po pádu komunismu,“  říká Tomáš Halík. „V roce 2011 vypustil tehdejší spolupracovník Václava Klause Petr Hájek do bulvárního tisku lživou zprávu, že jsem si své svěcení vymyslel a že užívám neoprávněně akademický titul profesora. Ačkoliv církevní i univerzitní autority obě tvrzení jednoznačně vyvrátily zveřejněním příslušných dokumentů, dodnes se podobné fake-news objevují na dezinformačních sociálních sítích. Rektorát Univerzity Karlovy, Etická komise UK i děkan FF UK odmítli zpochybňování mé akademické pověsti. Nynější šetření v archivech a výslechy svědků v souvislosti s vydáním osvědčení Ministerstva obrany potvrdily mou účast v odboji proti normalizačnímu režimu. Snad je to dostatečná odpověď dezinformátorům,“ dodává Tomáš Halík.

Oficiální zpráva s krátkým videem

repro: web Army.cz

Související články

Komentáře