Články

Mezinárodní iniciativa na podporu papeže Františka

Aktuality | FiLiP | 17.10.2017 10:00

Otevřený dopis na podporu papeže Františka...

...iniciovanou profesorem Karlovy univerzity Tomášem Halíkem a emeritním profesorem Vídeňské univerzity Paulem Zulehnerem (autorem knihy o reformách papeže Františka, vydané i v češtině) podepsalo již v prvním dni několik desítek signatářů, významných teologů, biskupů a osobností veřejného života z 13 zemí několika kontinentů a přes 350 podporovatelů – ti se mohou volně připojit na Pro-Pope-Francis.com. Podpisů signatářů a podporovatelů stále přibývá. Jsou mezi nimi např. bývalý prezident Maďarska László Sólyom, bývalý rakouský vicekancléř Erhard Busek, filozof a politik Rocco Buttiglione, šéfredaktoři mezinárodních teologických časopisů a prezidenti sdružení katolických teologů z několika jazykových oblastí a biskupové z Rakouska, Maďarska, Jižní Afriky, z České republiky (biskup Václav Malý), či Marie-Jo Thiel, prezidentka Evropské společnosti pro katolickou teologii. Iniciativa je odpovědí na nedávné útoky skupiny konzervativních katolíků na papeže Františka.

"Drahý Otče papeži Františku,
nedávno Vaše pastorační iniciativa a její teologické zdůvodnění byly ostře napadnuty jednou skupinou v církvi.
Tímto otevřeným dopisem Vám vyjadřujeme vděčnost za Váš odvážný a teologicky zodpovědný styl papežské služby. Podařilo se Vám v krátké době obnovit pastorační kulturu v římskokatolické církvi z jejích ježíšovských kořenů. Leží Vám na srdci zranění lidé a zraněná příroda. Vidíte církev jako polní nemocnici na okrajích života. Předmětem Vašeho zájmu je každý jednotlivý, Bohem milovaný člověk. Posledním slovem v jednání s lidmi má být milosrdný, ne legalistický výklad zákona. Bůh a jeho milosrdenství určují pastorální kulturu, kterou očekáváte od církve. Vaším snem je církev jako „matka a pastýřka“. Sdílíme tento Váš sen.
Prosíme Vás, abyste se nenechal odvrátit od této nastoupené cesty a ujišťujeme Vás svou plnou podporou a stálou modlitbou."

----

Stránky iniciátorů: Paul M. Zulehner, T. Halík
Zprávy v tisku: ChristNet, Cirkev.cz, Lidovky, denik.cz, 24zpravy, iRozhlas, hlavnespravy.sk, wiez.pl, RadioVaticana, VaticanHistory, Katholis.de, LifeSite, tyzden.sk,

----

aktualizace: Za necelé 4 týdny přesáhl počet podporovatelů 50.000 a také proběhly dvě veřejné výměny názorů: s prof. Sousedíkem a dr. Dvořákem.

Související články

Komentáře