Články

Film a spiritualita: Mlčení / Silence, 22.2.

Aktuality | Marta Mills | 22.2.2017 19:00

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry. Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni nekonečné agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni…

Historické drama Silence natočil oscarový režisér Martin Scorsese (Skrytá identita, Vlk z Wall Street) podle románu Mlčení od japonského spisovatele Šúsaku Endó. V hlavních rolích se představí talentovaný a u diváků stále oblíbenější Andrew Garfield (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny), Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí) a jeden z nejváženějších herců současnosti, Liam Neeson (96 hodin, Mezi náhrobními kameny).

Knihovna při této příležitosti uvítá prof. PhDr. Ludvíka Armbrustera, který se zúčastní projekce a následné diskuse. Český katolický kněz, jezuita, vědec a pedagog žil a působil od roku 1961 v Japonsku, nejprve jako docent, od od r. 1969 pak jako řádný profesor. Vedle své akademické činnosti vedl v letech 1965–70 jako regens interdiecézní kněžský seminář v Tokiu a v letech 1975–83 byl ředitelem centrální knihovny univerzity Sophia.

 

Mlčení / Silence
Mexiko –  Tchaj-wan – USA 2016, Martin Scorsese, české titulky, 159 min. Městská knihovna, Velký sál, vstupné 100 Kč, středa 22.2. od 19 hod.
Projekce s úvodem a moderovanou diskuzí. Uvádí P. ThLic. Ing. Petr Vacík, SJ a Mgr. Lukáš Jirsa, Ph.D. 

 

upoutávka na film: youtube.com

recenze anglicky: theguardian.com

 

 

Související články

Komentáře