Články

Christian Helwing - Free Visit


Akademický kostel Nejsv. Salvátora 

Popeleční středa – Velikonoce 2016

vernisáž:
10. února 2016 po bohoslužbě Popeleční středy,
která začíná v 19.00 hodin

DEUTSCH

ENGLISH

Pro letošní postní intervenci v kostele Nejsv. Salvátora jsme oslovili německého umělce Christiana Helwinga. Důvod byl prostý: líbila se nám jeho proměna Galerie moderního umění a architektury v českobudějovickém Domě umění na sklonku roku 2014. Rozhodli jsme se proto získat Christiana Helwinga i pro projekt v pražském akademickém kostele.

Umění Christiana Helwinga je totiž bytostně prostorové. Jde mu o změnu vnímání, o změnu atmosféry existující architektury, o vytvoření určitého experimentálního nástroje, jakéhosi pomyslného zrcadla, kterým zkoumá stávající historické a sociální vrstvy daného prostoru. Tak tomu bude i v akademickém kostele u Karlova mostu. Jeho pochozí socha protne tento starobylý chrám, jehož historie se dotýká jak středověkých dominikánských kořenů, tak i novověké jezuitské slávy přední intelektuální laboratoře české země.

Projekt Christiana Helwinga by se dal jednoduše shrnout pojmy tělo, pohyb, prostor. Pozorovatelům (farníkům, dalším návštěvníkům, turistům) při tom náleží zvláštní role, neboť v jeho  umění nejde o pouhé pozorování určitého uměleckého díla. Jde o vědomé a zároveň tělesné prožívání prostoru a také o myšlenkovou revizi prožitého. Christian Helwing k tom sám říká: „Moje práce otevírá formy intuitivního a reflektovaného vnímání, které nestojí hierarchicky proti sobě, ale které se spojují. Pozorovatelé se v mém umění stávají tím hlavním.“

Nutno ještě dodat, že stranou Helwingova díla v akademickém kostele nezůstane ani slavení liturgie, naopak: celebrant se bude při bohoslužbě pohybovat v jeho samotném centru, stejně jako se s dílem nezbytně setká každý návštěvník liturgie vstupující do chrámu. Není snad motiv revize, téma změny pohledu, či odvaha k razantnímu laboratornímu řezu tím, k čemu vybízí postní období?

Norbert Schmidt, kurátor

 

Projekt bude doprovázet série salvátorských Postních zamyšlení, ke kterým jsme i letos pozvali inspirativní osobnosti. Debatní setkání s Christianem Helwingem a dalšími vzácnými hosty se uskuteční v sakristii kostela v úterý 15. března po mši svaté, která začíná v 19.00 hodin.

Postní intervence v kostele Nejsv. Salvátora mají již několikaletou tradici. Začínají vždy na Popeleční středu, kdy se jako obvykle koná tzv. Popelec umělců, setkání osobností ze světa víry a světa umění. Spolu s bohoslužbou, která otevírá dobu postní, se v tomto rámci pořádá také hudebně-literární pásmo a právě i setkání nad konkrétním uměleckým počinem speciálně připraveným pro pražský studentský kostel. V minulých letech přijali pozvání mimo jiné umělci jako Adriena Šimotová, Václav Cigler, Stanislav Kolíbal, Patrik Hábl, Jaromír Novotný či Michal Škoda. Přehled těchto a mnohých dalších uměleckých intervencí najdete na webu ctu.

Intervence Christiana Helwinga je přístupná v období od 10. února do 24. března 2016 v rámci pravidelných bohoslužeb a také od úterý do pátku vždy od 13.00 do 16.30 hodin a o nedělích od 15.00 do 20.00 hodin. 
Mimo tyto uvedené časy lze individuální prohlídku instalace domluvit u farní asistentky Marty M. Mills: [email protected], 222 221 339, 724 367 681

pořadatelé projektu:
Akademická farnost Praha a Centrum teologie a umění při KTF UK

produkce:
Martin Staněk

pomoc při realizaci projektu:
Pavel Šimáček, Marta M. Mills, Anna Stárková

kmotr projektu:
Michal Škoda, Dům umění České Budějovice

kontakt pro média: 
Norbert Schmidt, kurátor, tel: 777 00 50 13, e-mail: [email protected]

podpora projektu:

Česko-německý fond budoucnosti / Magistrát Hlavního města Praha / Verein Ausstellungshaus für christliche Kunst e. V. München / Goethe-Institut Tschechien / Dominikánská 8 Praha

Christian Helwing (* 1969) studoval umění na vysokých školách v Hannoveru a Brémách, absolvoval v rámci stipendia DAAD pobyt na univerzitě v japonské Hirošimě. V roce 2010 získal rezidenční pobyt v New Yorku. V letech 2011–2013 pracoval jako architekt scénograf pro lotyšský Riga Art Space. Z jeho samostatných prostorových instalací uveďme například projekty EAT., Kunstverein Ruhr, Essen (2009), A crystal lives on, Kunstverein Hannover, Hannover (2010), Sleeping, Pilot Projekt für Kunst, Düsseldorf (2011) Roter Teppich, Stadtgalerie Kiel (2013), Stargate, Arsenals, National Museum of Art, Riga (2014), Center No Center, Haus der Kunst, České Budějovice (2014), Marcks und das Museum, Gerhard-Marcks-Haus, Bremen (2015). Více informací naleznete na jeho internetových stránkách:http://www.christianhelwing.de

 

        

      

         

 

 

Ohlasy a souvislosti:

 

facebooková událost

 

Christian Helwing: Free Visit
Arcibiskupství pražské, 4. února 2016

 

Christian Helwing
Artalk, 6. února 2016

 

Aschermittwoch mit Künstlern findet in der Prager Salvatorkirche statt
Radio Prag, 10. února 2016

 

Christian Helwing – postní intervence u Nejsv. Salvátora
Fotoreport Martina Fryče, 11. února 2016

 

Annette Kraus: Intervention! St. Salvator feiert den Aschermittwoch der Künstler
Radio Prag, 11. února 2016

 

Popelec umělců 2016
fotoreport, Akademická farnost Praha 11. února 2016

 

Štěpán Havlíček: Všimli jsme si: Christian Helwing u Salvátora
Radio Proglas, 12. února 2016, 35:35

 

Popelec umělců – setkání světa víry a umění
Host: kurátor uměleckých intervencí v salvátorském kostele architekt Norbert Schmidt.
Moderuje Terezie Bečková.
Český rozhlas Plus, 14. února 2016

 

Studenti začali půst s umělci
Katolický týdeník 8/2016, s.1

 

Štěpán Havlíček: Postní instalace Christiana Helwinga
TVreport Radia Proglas, 18. února 2016

 

Jak to vidí…
Host: Norbert Schmidt. Moderuje sestra Angelika.
Český rozhlas Dvojka, 21. února 2016

 

Karolina Jirkalová: Koberec i baldachýn. Christian Helwing v kostele Nejsv. Salvátora.
Art & Antiques 2016/3, s. 89-90.

 

Debatní setkání s Christianem Helwingem,
Karolinou Jirkalovou a Mariusem Winzelerem
sakristie akademického kostela Nejsv. Salvátora
úterý 15. března 2016 v cca 20:00 hodin
(bohoslužba začíná v 19:00 hodin)

 

Ondřej Šmíd: Velikonoce u Nejsv. Salvátora
Psalterium 2016/1 s. 10.

 

Popelec umělců 2016
Artmix, Česká televize 22. března 2016, 40:00.

 

Výtvarné panorama s Janem Skřivánkem: salvatorské postní intervence (Christian Helwing)
Český rozhlas Vltava, Mozaika, 22. března 2016, 51:10

 

Související články

Komentáře