Články

Prof. Tomáš Halík v USA - IX.-XII. 2015

Aktuality | Martin Staněk a Filip Skála | 10.12.2015 11:00

*

Na zpáteční cestě z přednáškově studijního pobytu v USA (Institute for Advanced Study) se prof. Halík zastaví na 2 dny v Římě, kde bude přednášet

  • na mezinárodní konferenci na Papežské univerzitě Urbaniana o pronásledování křesťanů [fb], pořádané Univerzitou Notre Dame k 50. výročí vydání dokumentu Dignitatis humanae o náboženské svobodě a
  • na konferenci "Aggiornamento - damals und heute. Eine Perspektive für die Zukunft" na Papežské univerzitě Gregoriana, pořádané velvyslanectvím Spolkové republiky Německo při Svatém Stolci k 50. výročí ukončení 2. vatikánského koncilu (text, program).

------------------

V pondělí 16.11. 2015 v 15.00 a v úterý 17.11.2015 od 14.30 můžete zde sledovat přímý přenos z Templetonovského kolokvia University of Notre Dame za účasti Mons.Tomáš Halíka. 


Broadcast live streaming video on Ustream

 

Prof. Tomáš Halík v USA - IX.-XII. 2015

Od září do prosince působí na Institute for Advanced Study na University of Notre Dameve státě Indiana. Pracuje zde na projektu, nazvaném Afternoon of Christianity. Na cestě do USA přednášel na pozvání emeritního papeže Benedikta XVI. pro kruh jeho bývalých doktorandů (Ratzinger-Schüler-Kreis) v papežském letním sídle v Castel Gandolfu u Říma).

V říjnu přednášel ve Washingtonu na Georgetown University, na Woodrow Wilson International Center for Scholars (přednášku Long Period of Healing v rámci Annual Freedom Lectures - video) a na Velvyslanectví ČR přednášku o intelektuálním a duchovním poselství Karla Čapka a sloužil mši v katedrále National Shrine pro české krajany. Ve Filadelfii byl přijat městskou radou a setkal se s honorárním konzulem Peterem Rafaeli.

V listopadu navštívil New York, účastnil se oběda, který na jeho počest uspořádala prezidentka Union Theological Seminary prof. Serene Jones a besedoval s profesory tamní teologické fakulty, setkal se s rektorem St. Joseph Seminary Mons. Peterem Vaccari, v rámci Festivalu evropské literatury besedoval s teologem Peterem Colossi, předčítal ze své knihy „Chci, abys byl“ a besedoval s publicistou Ianem Burumou o „uprchlické krizi“ na Carnegie Council for International Etics (beseda byla natáčena 30 televizními stanicemi - video).

Ve dnech 16.-17. listopadu pořádá univerzita Notre Dame Templetonovskou konferenci o teologii a filozofii náboženství Tomáše Halíka pod názvem Afternoon of Christianity (pdf). Konference se aktivně účastní řada významných teologů, filozofů, sociologů a politologů z různých amerických univerzit.

Na zpáteční cestě do České republiky se prof. Halík zastaví na 2 dny v Římě, kde bude přednášet na mezinárodní konferenci na Papežské univerzitě Urbaniana o pronásledování křesťanů, pořádané Univerzitou Notre Dame k 50. výročí vydání dokumentu Dignitatis humanae o náboženské svobodě a na konferenci na Papežské univerzitě Gregoriana, pořádané velvyslanectvím Spolkové republiky Německo při Svatém Stolci k 50. výročí ukončení 2. vatikánského koncilu.

I přes fyzickou nepřítomnost v ČR nás prof. Halík nadále oslovuje
ze stránek LN: Není ateista jako ateista
i televizních obrazovek: Labyrintem víry s Tomášem Halíkem II.

Související články

Martin Staněk a Filip Skála

Komentáře