Články

František Blázen opět u Salvátora

Aktuality | Jana Pláteníková | 8.3.2015 15:15

Již podruhé provede herec Jan Horák v salvátorské sakristii svou autorskou one-man show inspirovanou narativním divadlem Daria Fo a Františkánskými prameny.

„Když František kázal, tak při tom tančil a zpíval, proto je i vyprávění o Františkovi roztančené a rozezpívané. Byl to svým způsobem extremista; když plnil svoje poslání, tak nešetřil tělo, a tak se taky snažím moc nešetřit a zkoumat hranice svých sil. Vyprávění legend bylo u samého počátku evropského divadla, tak se inspiruji u jarmarečních vypravěčů a u začátků commedia dell arte a hledám vyjádření, které je zábavné pro dnešního diváka. Mám totiž pocit, že vyprávění příběhů mezi lidmi ubývá, a tak chci vyprávět,“ říká autor a protagonista neobvyklé step, body‐drum show o životě a smrti „chuďáska z Assisi“.

MgA. Jan Horák (*1982) Herec, absolvent DAMU, žák Jaroslavy Adamové, Věry Galatíkové a Ladislava Mrkvičky. 2007–2013 členem souboru Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Nyní na volné noze. Hraje na saxofon, klarinet, kytaru, učí se na akordeon. Příležitostně spolupracuje jako lektor herectví a jevištního pohybu (umělecká skupina OLDstars, DDM Praha 3 – Ulita apod.) Angažuje se v nezávislých projektech. Nyní žije jakožto pastorační asistent v bývalém augustiniánském klášteře v Roudnici nad Labem, o který se stará.

Fotografie z představení v listopadu roku 2014

Související články

Jana Pláteníková

Komentáře