Články

Prof.Iegor Reznikoff – chorální doprovod mše sv.(neděle 9.11. 20.00)

Aktuality | Martin Staněk | 9.11.2014 20:00

V neděli 9. listopadu přivítáme prof. Iegora Reznikoffa, který doprovodí večerní mši sv. zpěvem chorálu.

Iegor Reznikoff (*1938), emeritní profesor na Université de Paris a odborník v oblasti staré hudby, poprvé koncertně vystoupil a přednesl křesťanské liturgické zpěvy v roce 1975. Dnes je mezinárodně uznávaným hudebníkem věnujícím se poučené interpretaci starých liturgií a současně s tím se také na toto téma zabývá teoretickým a historickým bádáním. Odborná teoretická práce silně ovlivnila jeho náhled a intepretaci především co se týče gregoriánského chorálu. Jeho bádání na poli hudební vědy a zvukové antropologie otevřelo nové cesty pro další vědní disciplíny související se zvukem a hudbou. 

V Praze se prof. Reznikoff účastní konference „Hlas jako nástroj komunikace s tím, co člověka přesahuje“, kterou ve dnech 8. a 9. 11. pořádá v prostorách HAMU o.s. Hlasohled.

Z programu konference:

NEDĚLE 9.11.: 10:00 

HLAS A NEVIDITELNÉ, OD PALEOLITU PO STŘEDOVĚK - Prof. Iegor Reznikoff (Francie)

Budeme se zabývat vztahem mezi zvukem a tělem a obzvláště vztahem mezi lidským hlasem a hlubokými úrovněmi vědomí. Budeme diskutovat o důležitosti ozvěny jako takové a zaměříme se na prostory paleolitických malovaných jeskyní, pravěkých chrámů a středověkých katedrál. Na závěr si objasníme, proč dnes zmizelo se současných liturgií Neviditelné. 

11:30

ZPÍVANÉ ZRCADLO MODLITBY: HLAS V BAROKNÍ HUDBĚ - Michael Pospíšil, badatel a hudebník (Česká republika) 

 

Hudbě a liturgii se také věnuje nové číslo teologické revue SALVE - Hudba a liturgie II

 

foto SDR

Související články

Komentáře