Články

Mezinárodní ocenění Tomáše Halíka

Aktuality | Martin Staněk | 13.11.2014 19:30

Profesor Tomáš Halík, který se stal v květnu letošního roku prvním českým nositelem prestižní Templetonovy ceny, obdrží v listopadu t.r. další významná mezinárodní akademická ocenění. Dne 6. listopadu bude jeho jménem pojmenována nová přednášková aula univerzity v Oxfordu a dne 13. 11. obdrží čestný doktorát teologie nejstarší německé university, univerzity v Erfurtu.

Tomáš Halík působil jako hostující profesor na Oxfordské univerzitě v podzimním semestru 2001. V Erfurtu byl tajně vysvěcen na kněze biskupem Hugo Aufderbeckem v roce 1978.

Slavnosti v Oxfordu se zúčastní rektor a prorektor oxfordské university, ministr kultury Daniel Herman, místopředseda vlády Pavel Bělobrádek a další političtí a akademičtí funkcionáři; Univerzitu Karlovu bude zastupovat prorektorka pro evropské záležitosti prof. Lenka Rovná. Odpoledne 6. 11. bude Tomáš Halík přednášet v oxfordské koleji San Anthony o dějinné roli Václava Havla a Jana Pavla II.

Na slavnostní promoci v Erfurtu budou Univerzitu Karlovu zastupovat rektor univerzity prof. Tomáš Zima a děkan Katolické teologické fakulty UK Prokop Brož. Laudatio pronese děkan Teologické fakulty Erfurtské univerzity prof. Michael Gabel. Slavnostního aktu se zúčastní se i němečtí biskupové včetně emeritního světícího biskupa biskupa Hanse-Reinharda Kocha, který byl v roce 1978 přítomen kněžskému svěcení Tomáše Halíka.

ČT24 6.11. Reportáž z Oxfordu

Audio

 


foto: fotogalerie UNI-ERFURT.de

Zpráva UK

Související články

Komentáře