Články

Vzpomínkové akce u příležitosti 45. výročí sebeupálení a úmrtí Jana Palacha

Nezařazeno | Jana Platenikova | 13.1.2014 12:37

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy si připomene čin studenta Jana Palacha. V rámci vzpomínkových akcí se uskuteční pietní akt a mše svatá, návštěvníci se ale budou moci zúčastnit i méně formálního kulturního programu.

Ve středu 15. ledna se vzpomínání ponese ve spíše neformálním duchu. Program zahájí v 18 hodin beseda na hlavní budově FF UK nazvaná Proti zlu, na které právě stačím: občanská činnost včera a dnes, jíž se účastní mimo jiné Petruška Šustrová či občanský aktivista Tomáš Jungwirth. Po besedě bude představena literární soutěž pro studenty středních škol.
Od 20 hodin je možné shlédnout představení První dáma platí, druhá leze z gatí v provedení členek spolku Damúza (http://damuza.cz).
Od 21 hodin zahraje kapela Cirkus Cermaque.

Ve čtvrtek 16. ledna bude program zahájen v 17 hodin pietním aktem před hlavní budovou FF UK. Od 18:15 pak autoři multimediálního portálu janpalach.cz představí jeho ruskou, italskou a tibetskou jazykovou mutaci.
V 18:50 naváže vernisáž výstavy o „živých pochodních“ –lidech, kteří zvolili sebeupálení jako formu politického protestu. Podle britského sociologa Michaela Biggse se v letech 1963 až 2002 k podobnému činu odhodlalo 533 osob.
Program v 19:30 zakončí projekce nové verze filmu Hořící keř od režisérky Agnieszky Holland, po níž bude následovat beseda s tvůrci.

Palachův týden symbolicky zakončí mše svatá se vzpomínkou na J. Palacha, která se bude konat 19. ledna od 20 hodin v Akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora (Křižovnické náměstí, Praha 1).

plakát

Související články

Jana Platenikova

Komentáře