Články

Filmový klub: Velká nádhera / La Grande bellezza - 11.12. 19.00

Nezařazeno | Jana Platenikova | 8.12.2013 18:38

Itálie - Francie 2013, Paolo Sorrentino, italsky, české titulky, 142 min.

Po obrazově i hudebně atraktivní road-movie Tady to musí být (2011) sahá Sorrentino po osvědčených prostředcích svého jedinečného filmového stylu a opět přináší vizuálně podmanivé komediální drama o hledání smyslu vlastní existence a smíření se s věčně plynoucím časem a stárnoucím tělem. Příběh stárnoucího spisovatele a novináře Jepa zasazuje Sorrentino do prostředí "třpytivé" vysoké smetánky podmanivého Říma a po vzoru filmových velikánů Federica Felliniho a Michelangela Antonioniho podává kritiku současné společnosti, žijící v povrchnosti, přetvářce a zaslepenosti.

Zoufalý Babylon zbohatlíků, politiků, zločinců, filmových hvězd, umělců, intelektuálů, ale i komplikovaných i nestálých vztahů ožívá v starověkých budovách a gigantických vilách Říma a sledujeme ho očima rozčarovaného Jepa, věčně se utápějícího v poháru gin tonicu a ve víru nekonečných party. A nad tím vším stojí Řím jako krásná, avšak mrtvá diva.
Uvádí Mgr. Lukáš Jirsa, Ph.D. a P. ThLic. Ing. Petr Vacík SJ

Velký sál Městské knihovny v Praze, Mariánské nám. 1, Praha 1. Vstupné: 70 Kč. Předprodej v pokladně MKP (po-pá, 14-20 hod.), tel.: 222 113 425, 222 113 377, online rezervace: www.MLP.cz

Související články

Jana Platenikova

Komentáře