Články

Noc kostelů 27.5. 2011

Aktuality | Martin Stanek | 11.4.2011 11:31

V pátek 27. května od 20 hodin do půlnoci  nastane i v našem kostele Noc a v jejím rámci  Tanec světla

U příležitosti Noci kostelů se v pátek 27. května v kostele Nejsv. Salvátora u Karlova mostu uskuteční slavnost nazvaná Tanec světla. Jiskření píšťal zajistí Jiří Stivín a Robert Hugo, tanec světelných partitur rozproudí Petr Nikl a Ondřej Eremiáš. Vše podpoří ještě další hudebníci a umělci.

Salvátorská Noc kostelů 2011 bude velkou slavností domu Božího, především jeho jedinečného vnitřního prostoru a obsahů, které se v něm slaví. A jak to bývá při každé slavnosti, chce akademická farnost tento prostor návštěvníkům ukázat v trochu jiném světle, než jak ho můžeme normálně zažívat. Hudba rozezní postupně různé části kostela, srdce kostela v podobě tří tisíců svíček se rozhoří ve starém presbytáři, světelná studánka ve středu kostela se stane hlavním tanečním parketem. Jasná pohyblivá světla zmapují hloubky stínů, hudba chvílemi obrátí prostor vzhůru nohama. Současné umění tak dovolí nově prožít duchovní atmosféru starobylého chrámu.

Umělecká díla, ať už jde o hudbu, nebo výtvarné umění, dokážou rozeznít staré prostory a ukázat jejich krásu a jednotlivé aspekty ve zcela novém světle a nových souvislostech. Nejinak tomu bude i při této světelné slavnosti. O koncepci večera se tentokráte postarali Paula Jirsová Fassati, Robert Hugo a Norbert Schmidt.

Všichni jsou na tuto výjimečnou slavnost, která začíná v pátek 27. května ve 20:00 a končí ve 24:00 hodin, srdečně zváni!

Vstup volný, bez nutnosti rezervace.

(Akademická farnost Praha, Centrum teologie a umění při KTF UK)

Pokud byste se rádi zapojili do organizace letošní Noci kostelů, napište nám na [email protected], vaši pomoc vřele uvítáme (především v den akce).

Více o celé akci na http://www.nockostelu.cz/

Foto z loňské Noci kostelů u nás  zde

Komentáře