Články

Noc kostelů 2023 u Salvátora

Aktuality | Martin Staněk | 2.6.2023 20:00

NOC KOSTELŮ – PÁTEK 2. června 2023,
20.00–23.45

Náš program:

Pouť světla přes Karlův most

Spojení nevěřícího Tomáše a Krista Spasitele soukromou poutí s rozsvícenými svícemi přes Karlův most mezi akademickým kostelem Nejsv. Salvátora na Křižovnickém náměstí a augustiniánským kostelem sv. Tomáše na Malé Straně. Svíčky a průvodní text na cestu je možné si vyzvednout u obrazu a oltáře sv. Františka Xaverského u vstupní mříže kostela. 

20.00 - 22.00 Via Sancta Clementina a Vlašská kaple

Prostorové propojení kostela Nejsv. Salvátora a řeckokatolické katedrály sv. Klimenta a možnost podívat se do zrekonstruované Vlašské kaple (pouze do 23.00). Paralelní ulice, vzpomínka na dávné časy, kdy bylo Klementinum jedním objektem.

Moře světel

Světelný objekt vytvořený návštěvníky ze svíček ve starém presbytáři.
Svíčky jsou k dispozici před svatostánkem, informace k postupu rozsvěcení poskytne služba na místě.

21.00 a 22.00 – Omnion XPRment & Jiří Hodina, Iveta Kratochvílová (aka BIONIC)

Zazní kombinace starých tradic duchovní hudby s improvizačními vstupy a novými možnostmi hudebních technologií. Letošního konceptu se opět ujali skladatel a multiinstrumentalista Tomáš Reindl, pedagog pražské HAMU a Jiří Hodina, interpret gregoriánského chorálu a vedoucí projektu Mantaban. Produkce trvá zhruba 30 minut.
Obsazení: Tomáš Reindl – realtime electronic, tabla, klarinet, koncovka. Jiří Hodina – gregoriánský chorál, Iveta Kratochvílová (aka BIONIC) - interaktivní umělecká videoprojekce.

Doplňkový program:
Otevřený malý podzemní prostor kostela Nejsv. Salvátora (tzv. krypta), promítání fotografií ze života farnosti v sakristii, možnost zakoupit knihy "salvátorských" autorů Tomáše Halíka, Marka Orko Váchy a dalších.

Noc kostelů u Salvátora vypadala například v roce 2019 TAKTO.
Každoročně projde naším kostelem o Noci kostelů kolem 5 000 návštěvníků.

více o projektu Noc kostelů: www.nockostelu.cz

Související články

Komentáře