Články

Návštěva Tomáše Halíka v Jižní Koreji

Aktuality | Kateřina Černá | 30.4.2023 18:00

Jižní Korea - Mons. Tomáš Halík uskutečnil na pozvání korejských biskupů a Rady laiků Asie v prvním květnovém týdnu přednáškovou cestu po čtyřech diecézích Jižní Koreje. Cesta se uskutečnila v rámci oslav desátého výročí pontifikátu papeže Františka a při příležitosti korejského vydání knihy Odpoledne křesťanství, která je už pátou knihou Tomáše Halíka v korejštině. Jeho knihy zde vycházejí v desetitisícových nákladech a jsou v Koreji velmi známé a oblíbené.

 

„Přijel jsem přednášet o synodální obnově církve a zažil jsem při všech setkáních zde skutečnou synodalitu: byli zde společně biskupové, kněží i laici, profesoři teologie i seminaristé. Společně jsme také rozjímali a upřímně sdíleli své zkušenosti. Církev v Koreji i v České republice se podílela na přechodu od diktatury k demokracii. Dnes však nemůžeme žít jen z minulých zásluh, nýbrž musíme hledat odpovědi na současné problémy, způsobené krizí procesu globalizace. Je třeba tvořivě domýšlet podněty papeže Františka, a přitom se vzájemně inspirovat,“ řekl Tomáš Halík.

Korejská společnost neustále bohatne, přitom však naráží na mnoho problémů: má extrémně nízkou porodnost a vysokou sebevražednost mladých lidí. Při setkání s biskupy a s profesory teologie se také hovořilo o mnoha aspektech procesu sjednocení Koreje, pokud jednou padne severokorejský komunistický režim a úloze církví v tomto procesu. Přednáškovou cestu prof. Halíka komentovala rovněž média a dokumentovala korejská katolická televize.

Foto: benediktinský klášter Waegwan Abbey, mapa: Google Maps

Související články

Kateřina Černá

Komentáře