Články

Salvátorské intervence v České architektonické ročence 2020-2021

Aktuality, Umělecké intervence a výstavy | Kateřina Černá | 24.6.2022 05:00

Do letošní České architektonické ročenky si její autorka Pavla Melková vybrala také umělecké intervence v kostele Nejsvětějšího Salvátora, jejichž kurátorem je Norbert Schmidt. Ročenka pravidelně informuje veřejnost o aktuální situaci v oboru a přináší podněty k inspiraci a veřejné diskusi. Výběr publikovaných realizací provádí vždy jeden praktikující architekt z prací nabídnutých vyzvanými autory.

Zaštiťujícím tématem ročenky je podle Melkové "architektura péče". Autorka vybrala stavby, které se týkají lidského života od kolébky po hrob. Přítomny jsou i sakrální stavby. Vedle salvátorských intervencí tak najdeme například Kostel blahoslavené Marie Restituty v Brně nebo rekonstrukci dominikánského kláštera v Praze.

Každá stavba je uvozena jedním určujícím slovem. V případě intervencí u Nejsvětějšího Salvátora je to "rozmluvení". "Umělecké intervence v kostele zjevují a interpretují vlastnosti jeho prostoru, stejně jako významy, které nese. Pomáhají mu tak s námi komunikovat a nám zase této komunikaci porozumět," uvádí Melková.

Rozhovor s autorkou na Rádiu Wave.

Související články

Kateřina Černá

Komentáře