Články

Mše sv. ke 30 letům obnoveného skautingu, 2.12. od 11.00

Aktuality | Veronika Mynaříková | 2.12.2019 11:00

V pondělí 2. prosince v 11 hod. vás zveme vás k účasti na mši svaté na poděkování za 30 let českého skautingu od jeho třetí obnovy a k prosbě za skauting pro roky nadcházející a k účasti na slavnostním dekorování Mgr. Jiřího Zajíce nejvyšším skautským vyznamenáním - Řádem Stříbrného vlka, které se uskuteční při této příležitosti. Mši sv. celebruje Mons. Tomáš Halík. 

Oslava pokračuje mj. ten den večer v Městské knihovně v Praze, premiérou pokračování filmu Skauti bez lilie. Organizátorem oslavy je Junák - český skaut a jeho pobočka Skautský institut v Praze.

Tři desítky let uplynuly od sametové revoluce a třetí obnovy skautingu v Čechách. Když se v listopadu 1989 zhroutil komunistický režim, skončila po desítkách let doba represe a mlčení a náš národ převzal opět vládu věcí svých do rukou. 

Pro český skauting toto období bylo okamžikem, kdy se znovu mohl veřejně přihlásit ke svému poslání - činit svět lepším skrze výchovu
mladých lidí ke službě podle slibu skautů.Této výzvy se chopil a dorostl v největší výchovnou organizaci, těší se
velikému zájmu mládeže, a je považován za jednu z významných opor občanské společnosti.

Mezi ty, kteří se o cesty českého skautingu v moderní době výjimečně zasloužili, patří bratr Mgr. Jiří Zajíc - Edy, který službu nejvyšší Pravdě a Lásce mimořádným způsobem zpřítomňoval v celém skautském hnutí, i ve veřejném prostoru.

záznam k poslechu

 

Související články

Veronika Mynaříková

Komentáře