Články

Konference o teologii Tomáše Halíka v USA

Aktuality | FiLiP | 27.11.2017 06:00

Na univerzitě Notre Dame v USA se konala první ze tří letošních konferencí, věnovaných dílu českého teologa Tomáše Halíka. Účastní se jich řada předních filozofů, teologů, sociologů a historiků z různých amerických univerzit. Podobná konference se konala během minulého pobytu Prof. Halíka na této americké univerzitě v r. 2015. ...

Na této první letošní konferenci představil Tomáš Halík svůj výzkumný projekt „Teologická hermeneutika soudobých dějin, společnosti a kultury“. Tomáš Halík chce navázat na biblickou tradici „rozpoznávání znamení doby“ pomocí soudobé filozofie, fenomenologie a hermeneutiky. Snaží se doplnit sociologickou a politologickou diagnózu doby např. analýzou „prorockých snů“ v kultuře, v soudobé literatuře a filmu. (zprávy UND: 2017-10-02 , 2017-10-03 ) Druhá konference proběhla v pondělí 23. října: 2017-10-23 a třetí je plánovaná (opět na pondělí) 27. listopadu: 2017-11-27.

Tomáš Halík získal letos svou knihou „Chci, abys byl“ („I Want You To Be“, NDUP 2016) dvě významná ocenění, zlatou medaili a titul „Americká kniha roku v oblasti filozofie“ na konferenci amerických vydavatelů a knihkupců v Chicagu a „První místo v oboru teologie“ na konferenci Asociace katolických médií USA a Kanady v kanadském Quebec City.

Tomáš Halík se během letošního pobytu v USA setká 9.10. na pracovním obědě s prezidentem Notre Dame University a s iráckým knězem, který nedávno uprchl z vězení teroristů Islámského státu. Tomáš Halík vystoupí během podzimního semestru na Katolické univerzitě ve Washingtonu a na univerzitě v Miami na Floridě.

Než budou zpracovány videozáznamy z letošního roku, je možné se na chvíli vrátit do roku 2015:

Na YouTube NotreDameIAS jsou ke zhlédnutí ještě další videa z roku 2015:

Související články

Komentáře