Články

Prohlášení Mons. Halíka k vraždám ve Francii

Aktuality | FiLiP | 27.7.2016 22:00

Brutální vražda ve francouzském kostele, podobně jako všechny předchozí teroristické akce, je naléhavou výzvou...

pro všechny lidi dobré vůle, křesťany, muslimy, sekulární humanisty i vyznavače jiných náboženství, aby společně podnikli vše pro to, aby násilí na nevinných bylo nejen jednoznačně odsouzeno, ale všemi dostupnými prostředky zastaveno. Hlavním cílem extrémistů z IS je vyvolat konflikt mezi západním a muslimským světem tím, že se pokusí namluvit muslimům, že Západ neodmítá pouze fanatické džihadisty, ale islám jako takový. Hlavním spojencem v této válce džihadistů proti Západu jsou lidé, kteří nedovedou rozlišit mezi islámem a džihadistickými teroristy (např. „konvičkovci“ v našich zemích, ale ozvalo se to i ve vystoupení pracovníka pražského arcibiskupství pátera Badala v ČT24). Čeští muslimové, kteří jsou Konvičkovým hnutím „Islám v ČR nechceme“ stále napadáni a provokováni, útok jednoznačně odsoudili. V psychologické válce, která pomalu přerůstá v horkou válku, je podstatné udržet většinu muslimského světa ve společném odporu vůči fanatickým džihadistům. Proto je tak nesmírně důležitý dialog s muslimskými náboženskými vůdci, kteří jsou nejdůležitějšími spojenci v ideovém zápasu vůči džihadistům a mohou odvrátit nebezpečí radikalizace miliardy muslimů na naší planetě.

K návrhům na zpřísnění postihů za „schvalování terorismu“ dodávám, že to, co je třeba přísně postihovat - ale především překonávat vzděláním a výchovou - je šíření předsudků a nenávisti (také na sociálních sítích) vůči jiným náboženstvím, rasám a kulturám a vůči menšinám: to je nejnebezpečnější podhoubí radikalizace a terorismu v našem světě.

Tomáš Halík

----

Prohlášení vzápětí převzaly (a komentovaly) zpravodajské servery ChristNet, Echo24, Svobodné Fórum a další.

Od vyjádření arcibiskupského úředníka Milana Badala OP se v podobném duchu distancoval mj. i provinciál dominikánů (tedy jeho představený) Benedikt Mohelník OP.

Zdroj Badalových informací již předtím kritizoval zcela nezávisle server Aktualne.cz a Badalovo vyjádření v ČT (YouTube) kriticky komentovalo Echo24 .

Podobný názor na radikalizaci vztahů mezi Západem a světem islámu vyslovil v Interview ČT24 i bezpečnostní analytik Armády ČR Otakar Foltýn.

Za pozornost stojí i vyjádření generálního vikáře pražské arcidiecéze Zdenka Wasserbauera

 

Související články

Komentáře