Články

Filmový klub: Zbrusu Nový zákon, středa 17. února

Aktuality | Marta Mills | 17.2.2016 19:00

Zbrusu Nový zákon / Le tout nouveau testament 

Bůh existuje. Žije v Bruselu. A je to pěkně nesnesitelný morous, který nosí ponožky do pantoflí a celé dny tráví vymýšlením absurdních zákonů a znepříjemňuje lidem život. Je to trochu jiný příběh, protože tenhle Bůh má kromě syna Ježíše ještě manželku a malou dceru, která ho nemůže vystát a jednoho dne pošle na truc všem lidem na světě SMS s datem jejich smrti. Co se asi stane, když se někdo dozví, že mu do konce života zbývá měsíc, nebo naopak 62 let? V České republice velmi oblíbený Jaco van Dormael (Pan Nikdo) přichází s komedií postavenou na skvělém scénáři, která pracuje jak s poetickými a vizuálně uhrančivými pasážemi, tak s chytrou situační komikou. 

Uvádí P. ThLic. Ing. Petr Vacík SJ a Mgr. Lukáš Jirsa, Ph.D.

 „Zbrusu Nový zákon nám přichystal jeden z největších zážitků na letošním Berlinale – a to jsme ani neviděli celý film, ale jen zhruba desetiminutovou ukázku. Během ní se ze sálu postupně začali vytrácet zástupci mezinárodních distributorů, kteří urychleně běželi film koupit. Do konce ukázky vydržela čekat jen hrstka. Za pár hodin se začala šířit - samozřejmě nadsazená - šeptanda o druhé Amélii z Montmartru. Tou dobou jsme už měli film také koupený a nezbývalo než několik měsíců čekat a doufat, že bude film jako celek opravdu tak dobře fungovat. Oddechnout jsme si mohli po karlovarském festivalu, kde snímek skončil třetí v diváckém hodnocení a vyvolal nadšené ohlasy: divákům přišel stejně jako nám chytrý, hravý, a hlavně hodně vtipný. Máme z něj radost, protože takhle povedená a originální komedie se nenarodí každý rok. Ani v Belgii.“

Jan Noháč, Aerofilms

Více o filmu aerofilms.cz - Zbrusu Nový zákon
Trailer k filmu: youtube.com - Zbrusu Nový zákon
Recenze: respekt.cz a lidovky.cz

Filmová projekce se koná ve středu od 19 hod. ve velkém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské nám. 1, Praha 1. Vstupné 80 Kč.
Informace – tel: 257 532 908, 257 532 013
Pokladna – tel.: 222 113 425, 222 113 377
online rezervace: MLP - Zbrusu Nový zákon

Související články

Komentáře