Články

Poslední rozloučení s herečkou Marií Spurnou 17.9.

Aktuality | Marta Mills | 17.9.2015 18:20

 

 

 

 

 Ve čtvrtek 17.září v 15.00 proběhne v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora poslední rozloučení s Marií Spurnou. Pohřební obřady bude celebrovat P. ThLic. Ing. Petr Vacík SJ. Kostel bude od 14.30 zpřístupněn široké veřejnosti.

Herečka Marie Spurná zemřela po těžké nemoci v úterý 8. září 2015 ve věku 66 let. "Jeviště opustila velká dáma českého divadla. Nás opustila úžasná žena a skromný člověk," uvedlo Divadlo Na Zábradlí.

Marie Spurná patřila k výrazným postavám ústeckého Činoherního studia, další zajímavé období prožila v pražském Realistickém divadle – Labyrintu a posledních devět let byla v angažmá v Divadle Na zábradlí. Herečka Marie Spurná vyrůstala v kulturním prostředí, její otec byl operním zpěvákem. Narodila se v Brně, ale vyrůstala mimo jiné v Olomouci, kde za středoškolských studií hrála v amatérském studiové scéně Divadla Oldřicha Stibora. Po maturitě na jedenáctiletce se přihlásila na DAMU, kam ale nebyla přijata, načež nastoupila jako elévka do Těšínského divadla v Českém Těšíně. Odtud její kroky směřovaly na sever Čech, kde na dva roky našla útočiště v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Severním Čechám ale zůstala věrná a na dlouhých osmnáct let bylo její domovskou scénou Činoherní studio v Ústí nad Labem. Marie Spurná tady našla svou polohu především v moderním českém repertoáru autorů, kteří nezřídka psali výhradně pro Činoherní studio. Hrála například ve hrách Diogenes cynik, Konec masopustu, v Čechovových Třech sestrách etc. Po roce 1989 Marie Spurná odešla do Prahy. Začínala v Divadle Labyrint, pak v rámci Městských divadel pražských působila v Divadle Komedie. Několik let pak hrála v obnovené Fidlovačce, kde se mohla vrátit ke své oblíbené klasice (Ženitba, Poprask na laguně, Slaměný klobouk, Dvojité salto).

Poté začala pohostinsky účinkovat v Divadle Na zábradlí a nakonec zde v roce 2006 získala stálé angažmá. Na této scéně jsme ji mohli vidět v představeních Zázrak v černém domě, Blanche a Marie nebo Komplic. Byla nositelkou ocenění Ženský herecký výkon roku 2014 v Cenách divadelní kritiky za roli Olgy Havlové v inscenaci Velvet Havel právě v Divadle Na Zábradlí.

Marie Spurná byla především divadelní herečka, divadlo bylo jejím životem. Film a televize ji bohužel využívaly málo. V Menzelových Slavnostech sněženek hrála hostinskou v manželském páru s hereckým kolegou Jiřím Schmitzerem a menší role měla například ve filmech Kamarád do deště II. a Výchova dívek v Čechách. Hrála i v několika televizních seriálech a inscenacích.

 

 

foto: Martin Špelda, lidovky.cz

zdroj: lidovky.cz (Jana Machalická), csfd.cz (Pavel Vlach)

 

 

Související články

Komentáře