Články

Poslední rozloučení s prof. Radimem Paloušem 18.9.

Aktuality | Martin Staněk | 18.9.2015 00:00

Poslední rozloučení s nedávno zemřelým prof. Radimem Paloušem se bude konat v pátek 18. září v 11 hodin v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu. Pohřební mši sv. bude celebrovat Mons. Václav Malý, pomocný biskup pražský.
Kostel bude pro veřejnost zpřístupněn od 10.30 hodin.

Prof. Palouš, první polistopadový rektor Univerzity Karlovy, zemřel zaopatřen svátostmi ve čtvrtek 10. září.

Lidové noviny o Radimu Paloušovi

Z fotodokumentační výstavy o prof. Paloušovi

Mons. Tomáš Halík z USA aktuálně pro Lidové Noviny o přátelství s Prof. Paloušem :

S Radimem Paloušem mne spojovalo po desítky let srdečné přátelství, myšlenková blízkost a  úzká spolupráce jak v dobách kulturního a náboženského disentu, při "bytových seminářích" a samizdatové publikační činnost, tak v dobách nesnadné obnovy vážnosti Univerzity Karlovy po půlstoletí nesvobody. Ano, byl pro mne i něčím víc: po smrti mého otce se pro mne stal v jistém smyslu otcovskou postavou. Vzpomínám na snad stovky pondělních večerů v jeho krásném bytě na Kampě, kde se konaly diskuse našeho kroužku "Kampademie", kam také jezdili přednášet v dobách normalizace i významní filozofové ze Západu - jako soukromí turisté, konspiračně, s riziky, někdy i  s dramatickým koncem po zásahu tajné policie - , aby narušili snahy komunistického režimu zahnat nás do kulturní izolace, proměnit naši zem v "Biafru ducha".
Vzpomínám na večer, kdy  právě do jednoho pondělního semináře, kdy jsme pod vánočním stromkem oslavovali návrat svobody, zatelefonoval záhy po své volbě prezidentem Václav Havel - občasný návštěvník našich seminářů jak v době disidentské, tak prezidentské kapitoly svého života - s návrhem, aby se Radim ucházel o úřad rektora Karlovy univerzity. 
Radim vynikal laskavou moudrostí učitele, statečností obránce duchovní i politické svobody, byl to ušlechtilý gentleman, spojující filozofickou a lidskou zralost s  upřímnou, hlubokou a neokázalou křesťanskou zbožností. Velká část jeho díla je spojena s Komenským a s jeho přítelem a učitelem Janem Patočkou. Věřím, že zůstane v kulturní paměti českého národa jako obránce a pokračovatel tohoto proudu  české intelektuální  tradice a morální orientace.
 
Tomáš Halík

 

titulní foto: Josef Chuchma, LN

Související články

Komentáře