Články

Mons. Tomáš Halík na mezináboženském setkání v Římě 2. 12. 2014

Aktuality | Martin Staněk | 1.12.2014 12:45

VATIKÁN/PRAHA - Jedenáct vrcholných představitelů křesťanských církví a světových náboženství - židovství, islámu, buddhismu, šintoismu a hinduismu - přicestuje v úterý do Vatikánu na pozvání papeže Františka. Cílem historického setkání je přijetí deklarace proti otroctví. K jednání pozval papež František osobně i několik expertů na mezináboženské vztahy z různých částí světa. Podle České biskupské konference je mezi nimi také letošní nositel Templetonovy ceny, český kněz a teolog Tomáš Halík.

Deklarace připravená k podpisu zdůrazňuje, že současné otroctví, které zahrnuje obchodování s lidmi, nucenou práci a prostituci, obchodování s lidskými orgány a jakékoli další vztahy nerespektující rovnoprávnost, svobodu a důstojnost všech lidí, je zločinem proti lidskosti.

Signatáři deklarace chtějí svým podpisem inspirovat duchovní i praktické činy všech lidí dobré vůle bez rozdílu vyznání tak, aby přispívali k vymýcení moderního otroctví.

O setkání vrcholných představitelů církví informuje na své internetové stránce Mezinárodní organizace práce (International Labour Organization, ILO), která dlouhodobě usiluje o prosazování sociální spravedlnosti a mezinárodně uznávaných pracovních práv. ILO byla založena v roce 1919 ve Versailles jako stálá instituce Společnosti národů s cílem podpory světového míru na základě sociální spravedlnosti a od 14. prosince 1946 je specializovanou organizací OSN se sídlem v Ženevě. Má 183 členů.

/převzato z internetového magazínu Christnet/

zpráva Radio Vaticana

Související články

Komentáře