Články

Vychází jubilejní Salvatore č.100

Aktuality | Martin Stanek | 25.2.2013 18:26

Dostává se vám do rukou (a do počítačů)  jubilejní sté číslo bezpochyby nejlepšího farního zpravodaje mezi Karlovkou, Křižovnickou a  Platnéřskou. Formát je v tištěné verzi poněkud větší – neinspirovali jsme se Rudým právem, ale stovka je přece jen důvod k oslavě.

Když jsme v květnu roku 2002 vydávali první číslo (zde je plurál samozřejmě jen pro forma), neexistovaly ani webové stránky farnosti (tehdy jen duchovní správy), ale ani e-mailová adresa. „Jak jste tehdy mohli žít!“, řekl by nám dnes opiercingovaný teenager.

Jak je vidět z dřevních čísel Salvatore, jejichž archiv u příležitosti stého vydání zpřístupňujeme elektronicky, poradili jsme si i bez světové sítě. Vše dobré, co vzniklo ještě v letech devadesátých, běželo na plné obrátky – studentský klub Betánie s přednáškami, filmovým klubem a literárně hudebními pořady, sportovní klub Lazar Betánie, kurz Základů víry, čtvrteční adorace, Popelce umělců, noční pouti a mnohé další. Začínaly se nám také rozvíjet aktivity, z nichž mnohé přežily dodnes – studentské cechy, středeční přednášky a cestopisy, výstavy na ochozu kostela, kafe po mši, úterní meditace, snoubenecké přípravy, ekumenické bohoslužby a mezináboženská setkání, tolikeré exercicie, víkendové výjezdy… Mnohé tyto aktivity, zejména umělecké, mapuje sborník Salvatoria II, který vyšel v roce 2010 u příležitosti 20. výročí obnovení studentské pastorace u Nejsv. Salvátora. Zkrátka vždy byl u Salvátora mocný potenciál aktivních lidí, za což jsem opravdu rád.

Farní zpravodaj si nekladl nikdy nějaké závratné cíle, nechtěl být časopisem a ani neměl odpovídající zázemí redakční rady. Ta doba už je pro nás stejně pryč – orientace na elektronická média (i z důvodů ekonomických) je pochopitelná, vyplatí se investovat čas a peníze do webu, do facebooku… Nicméně rádi bychom udrželi nějakou úroveň farního věstníku i prostřednictvím doprovodných fotografií – aby alespoň po cestě tramvají z večerní mše bylo na co koukat. Však také měsíční tištěný náklad 700-800 kusů a kolem 500 stažení z webu za měsíc není úplně málo.

V tomto čísle nabízíme mnoho zajímavého – kromě programu aktivit v měsíci březnu (kterému letos kralují Velikonoce) i rozhovor s Patrikem Háblem či fotografie z letošního Popelce umělců.

Pokud bych měl ve stylu mainstreamových médií něco popřát čtenářům tohoto zpravodaje a plátku samotnému, pak tedy neochabující vůli a křesťansko-občanskou aktivitu ve společnosti (nebát se světa) a pestrou nabídku i do další stovky, dědečku!

 Martin Staněk

archiv Salvatore od května 2002 (č.1)

Komentáře