Články

Smířená různost - kniha rozhovorů Tomáše Halíka

Aktuality | Martin Stanek | 26.4.2011 23:54

V nakladatelství Portál právě vychází kniha rozhovorů Tomasze Dostatniho OP s Mons.Tomášem Halíkem s názvem Smířená různost. U této příležitosti se ve středu 18. května od 19.30 hodin bude v barokním refektáři dominikánského kláštera u sv.Jiljí (Jilská 7a, Praha 1) konat debatní večer nad současnými podobami české a světové religiozity za účasti autorů knihy Tomasze  Dostatniho OP, Tomáše Halíka a také biskupa Václava Malého.

Jsme opravdu nejateističtější zemí světa? Jak silná a sebejistá je sekularizace v České republice? Co je pravdy na tzv. „plaché české zbožnosti“? Je skutečně v celosvětovém měřítku nejdynamičtěji se rozvíjejícím náboženstvím islám? Jak vypadá světová mapa křesťanství? Blíží se nový konflikt mezi euroamerickým „severním“ křesťanstvím a „jižním“ křesťanstvím třetího světa? Hrozí katolické církvi podobné schizma, jaké právě zmítá církví anglikánskou?

Nad těmito a dalšími otázkami budou spolu s Tomášem Halíkem, který se jim dlouhodobě věnuje, debatovat osobnosti, jež mají taktéž bezprostřední hlubokou zkušenost jak s českým, tak i zahraničním prostředím. Tomasz Dostatni OP vede v polském Lublinu nadaci Ponad Granicami, která pořádá setkání významných polských a zahraničních osobností. Dostatni se zabývá především židovsko-křesťanským dialogem a vztahem církve a sekulární společnosti. Českou církev a společnost dobře zná, sám v Praze několik roků působil. Pozvání k debatnímu stolu přijal také pražský biskup Václav Malý, který se jako předseda rady Iustitia et pax při České biskupské konferenci intenzivně věnuje také otázkám dodržování lidských práv, a to nejen vůči křesťanům ve světě. V poslední době tak navštívil Bělorusko, Kubu, Čínu či Írán. Večerem provází Norbert Schmidt, redaktor teologické revue Salve a vedoucí Centra teologie a umění.

Debatní večer s prezentací nové knihy Tomáše Halíka pořádají Centrum teologie a umění při KTF UK, nakladatelství Portál a centrum Dominikánská 8 při klášteře sv. Jiljí v Praze.

plakát [pdf ke stažení]

.

Komentáře