Články

Tomáš Halík vyznamenán zároveň židy i muslimy

Aktuality | Martin Stanek | 29.11.2010 17:17

Ve středu 24. 11. 2010 obdržel prof. Mons. Tomáš Halík Cenu mezináboženského a mezikulturního dialogu od islámské společnosti Mozaika-Platform dialogu. V polovině ledna příštího roku potom převezme cenu Společnosti křesťanů a židů za dialog a sblížení mezi křesťany a židy. 

Praha/Polsko: Společnost křesťanů a židů udílí v Polsku každoročně střídavě křesťanským a židovským významným světovým osobnostem, které se zasloužily o dialog a sblížení mezi křesťany a Židy, čestný titul Člověk smíření. Jak bylo nedávno oznámeno ve Varšavě, titul "Člověk smíření 2010" bude za účasti předních představitelů židovských obcí a křesťanských církví  slavnostně udělen českému teologovi a filozofovi prof. Mons. Tomáši Halíkovi 15. ledna 2011 v hlavní varšavské synagoze.

Prof. Halík byl za zásluhy o mezináboženský dialog vyznamenán rovněž muslimy. Společnost Mozaika – Platform dialogu, která se v duchu soudobého tureckého islámského myslitele a hlasatele tolerance Fethullaha Güllena snaží o pěstování dobrých vztahů mezi muslimy, křesťany a Židy, se rozhodla udělovat v Čechách každoročně jednomu českému intelektuálovi Cenu mezináboženského a mezikulturního dialogu. Jako prvnímu byla letos tato cena udělena Tomáši Halíkovi. Převzal ji ve středu 24. listopadu 2010 v Praze.

Autor: Aleš Pištora

Komentáře