Články

Mlčky křičet /divadelní představení/ 10.10. v 19.00

Aktuality | Marta Mills | 10.10.2018 19:00

Mlčky křičet je stylizovaným kabaretem, ve kterém Saša Rašilov stihne v roli kabaretiéra vystřídat několik rozličných postav, které se střetly s osobností Simone Weilové /1909 – 1943/ v podání Lucie Trmíkové.
Simone Weilová byla francouzská filosofka, anarchistka, odborářka, učitelka, dělnice, mystička, židovka bez tóry, marxistka bez partaje, Ježíšova učednice bez církve. Pocházela z bohaté židovské rodiny /tatínek lékař, bratr geniální matematik/, ale byla výrazně sociálně zaměřená, aktivně bojovala za zlepšení podmínek dělníků, zapojila se do španělské občanské války. Po onemocnění tuberkulózou se v exilu odmítla léčit a jíst, chtěla se podílet na utrpení Francouzů.
Nejpříznačnější pro Simone je neklasifikovatelnost, nezařaditelnost do nějakého systému či církve a přitom naprosto autentická touha po smyslu a hledání pravdy. Jednota v myšlení a jednání. Francouzský filosof Chartiér jí na lyceu přezdíval „marťanka“. Její myšlenky a činy jsou skutečně jako z jiného světa. Odmítá uznávat a přijímat jakákoli klišé ve společnosti, ve svém osobním životě, v úvahách o světě, o kráse, o bolesti, o Bohu, o smyslu.
A především: naprosto jí chybí strach z toho, že bude odsouzena druhými!

autor: Lucie Trmíková 
režie: Jan Nebeský 
scéna: Petra Vlachynská, Jan Nebeský 
kostýmy: Petra Vlachynská 
hudba: Emil Viklický 
texty písní: Robert Geisler 
kytara: Omar Khaouaj 
klavír: Emil Viklický 
Řecký otčenáš pro účely inscenace laskavě nazpíval Karel Dobrý. 

hrají: Saša Rašilov, Lucie Trmíková, Václav Rašilov 
délka představení: 90 minut

sakristie kostela Nejsv. Salvátora, vstup z nádvoří Klementina (MAPKA)

VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

 

 

 

Související články

Komentáře